Ένα διαστημόπλοιο με προορισμό τον πλανήτη Ερμή θα έρθει απόψε σε οπτική επαφή με το στόχο του, όταν πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση κοντά στον στον μικρό βραχώδη κόσμο κατά τη διάρκεια ενός flyby που έγινε πριν λίγες ώρες.
Η αποστολή, που ονομάζεται BepiColombo, είναι ένα κοινό έργο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Είναι μόνο η δεύτερη αποστολή στην ιστορία που στάλθηκε σε τροχιά στον Ερμή, ο οποίος είναι ο μικρότερος και εγγύτερος στον ήλιο πλανήτης του ηλιακού συστήματος μας. Η πτήση του BepiColombo απόψε (1 Οκτωβρίου) θα φέρει το διαστημόπλοιο σε απόσταση μόλις 200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ερμή, απόστασή που αποτελεί το πιο κοντινό που θα φτάσει ποτέ στον πλανήτη το σκάφος κατά την αποστολή του. Οι πρώτες εικόνες από τη συνάντηση αναμένεται να φτάσουν στη Γη νωρίς το Σάββατο (2 Οκτωβρίου) και θα είναι οι πρώτες κοντινές εικόνες της καμένης επιφάνειας του Ερμή που έχουν παρθεί από το τέλος της αποστολής τροχιάς Messenger της NASA το 2015.
Το BepiColombo θα κάνει την πιο κοντινή του προσέγγιση στον Ερμή στις 7:34 μ.μ. EDT (2334 GMT) σήμερα (1 Οκτωβρίου), ανέφερε η ESA σε μια δήλωση. Το διαστημόπλοιο θα συνεχίσει στη συνέχεια στην τροχιά του γύρω από τον ήλιο. Αυτό το κοντινό πέρασμα είναι μια από τις εννέα πτήσεις με τη βοήθεια της βαρύτητας, που πρέπει να εκτελέσει το BepiColombo προτού μπορέσει να εισέλθει στην τροχιά-στόχο του γύρω από τον πλανήτη. Αυτή η πτήση, ωστόσο, θα φέρει το διαστημόπλοιο ακόμη πιο κοντά στην επιφάνεια του καμένου πλανήτη, από την τελική επιστημονική τροχιά του που είναι τα 300 έως 930 μίλια (480 έως 1.500 χιλιόμετρα).
Η αποστολή BepiColombo αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων θα είναι σε θέση να κάνει μετρήσεις του περιβάλλοντος σε όλο τον πλανήτη και να τραβήξει εικόνες με τις ασπρόμαυρες «selfie» κάμερές του, οι οποίες παρέχουν ανάλυση 1024 επί 1024 pixel (ποιότητα συγκρίσιμη με ένα flip τηλέφωνο της πρώτης δεκαετίας του 2000.)
Μετά το αποψινό κοντινό πέρασμα, θα χρειαστούν άλλα τέσσερα flybys του Ερμή από το BepiColombo πριν το διαστημόπλοιο είναι στη σωστή θέση για να μπει τελικά στην τροχιά του πλανήτη, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2025.
from https://ift.tt/2Yavr2m
0 Σχόλια