Η NASA θέλει τη βοήθειά σας για τη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης του Rover Perseverance

Η NASA καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν στους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που βοηθούν το Perseverance να κυκλοφορεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δείτε μερικές εικόνες και να επισημάνετε γεωλογικά χαρακτηριστικά.
Το έργο είναι γνωστό ως AI4Mars και είναι μια συνέχεια ενός έργου που ξεκίνησε πέρυσι χρησιμοποιώντας εικόνες από το Curiosity. Το συγκεκριμένο rover έφτασε στον Άρη το 2012 και έκτοτε γράφει ιστορία. Η NASA χρησιμοποίησε το Curiosity ως σημείο εκκίνησης για τον σχεδιασμό του Perseverance. Διαθέτει 23 κάμερες, οι οποίες καταγράφουν πολλά οπτικά δεδομένα από τον Άρη, αλλά βασίζεται σε ανθρώπινους χειριστές για να ερμηνεύσει τις περισσότερες από αυτές τις εικόνες. Το rover έχει βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη για να το βοηθήσει να αποφύγει τα εμπόδια, και θα γίνει ακόμα καλύτερο αν υπάρξει βοήθεια.

Ο ιστότοπος AI4Mars σάς επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ Opportunity, Curiosity και νέων εικόνων Perseverance. Αφού επιλέξετε το είδος των εικόνων που θέλετε να καλύψετε, θα σας παρασχεθούν πολλοί διαφορετικοί τύποι δεικτών και επεξηγήσεις για το τι είναι ο καθένας. Για παράδειγμα, το NavCam σας ζητά να αναγνωρίσετε την άμμο, το συμπαγές έδαφος (όπου οι τροχοί θα έχουν καλή πρόσφυση), το υπόστρωμα και τους μεγάλους βράχους. Υπάρχουν παραδείγματα όλων αυτών των σχηματισμών, οπότε είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος.

Με όλα τα επεξεργασμένα από ανθρώπους δεδομένα, η NASA θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει καλύτερα τα νευρωνικά δίκτυα να αναγνωρίζουν το έδαφος στον Άρη. Τελικά, ένα rover μπορεί να είναι σε θέση να περιφέρεται και να συλλέγει δείγματα χωρίς να περιμένει τον έλεγχο της αποστολής για να σχεδιάσει με ακρίβεια κάθε κίνηση. Θα βοηθήσει επίσης στον εντοπισμό των πιο σημαντικών γεωλογικών χαρακτηριστικών, σώζοντας τους ανθρώπους από το τυφλό "χτένισμα" gigabyte δεδομένων εικόνας.

Το αποτέλεσμα του έργου AI4Mars της Curiosity είναι ένας αλγόριθμος που ονομάζεται SPOC (Soil Property and Object Classification). Αναπτύσσεται ακόμα, αλλά η NASA αναφέρει ότι μπορεί ήδη να αναγνωρίσει σωστά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά περίπου στο 98 τοις εκατό των περιπτώσεων. Οι ετικέτες των εικόνων από το Perseverance θα βελτιώσουν περαιτέρω το SPOC, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως νησίδες βράχων, βότσαλα που μοιάζουν με οζίδια και το υπόστρωμα.. Σε ορισμένες εικόνες, σχεδόν όλα τα αντικείμενα θα έχουν ήδη επισημανθεί, ενώ άλλες υπάρχουν αρκετά μη αναγνωρισμένα.



from https://ift.tt/3pRqJ5B

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια